Tuesday 10 January 2017

Πανσέληνος Καρκίνου: Διπλά Προκλητική!



Πραγματοποιείται στις 12 Ιανουαρίου 2017, στις 13:33 με συντεταγμένες Αθήνας, Πανσέληνος στο διαισθητικό, προστατευτικό και συναισθηματικό ζώδιο του Καρκίνου, το οποίο συνεπάγεται ότι ο Ήλιος βρίσκεται απέναντι στον Αιγόκερω. Είναι η πρώτη Πανσέληνος της χρονιάς και, όπως κάθε Πανσέληνος, έτσι και αυτή μας καλεί να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ δύο αντίθετων δυνάμεων. Στην προκειμένη περίπτωση, καλούμαστε να ισορροπήσουμε μεταξύ οικογένειας και καριέρας, μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας ζωής καθώς και μεταξύ συναισθήματος και ψυχρής λογικής.


Επιπλέον, η παρούσα Πανσέληνος ακολουθεί τη Νέα Σελήνη της 29ης Δεκεμβρίου και μας προκαλεί να βγούμε από το «καβούκι» στο οποίο ο χιονιάς και η εορταστική περίοδος μας είχαν κλείσει. Και λέμε «προκαλεί» γιατί στον χάρτη της Πανσελήνου υπάρχουν δύο σχηματισμοί που η Joyce Hopewell ονομάζει «προκλητικές φιγούρες» (provocative figure). Έχει ενδιαφέρον το ότι οι δύο αυτές φιγούρες δημιουργούν συνδυαστικά έναν σπάνιο εξαγωνικό σχηματισμό, τον οποίο θα μπορούσε κανείς να αποκαλέσει διπλά προκλητικό! Μάλιστα, ως εξαγωνικός σχηματισμός το βασικό του κίνητρο είναι η αρμονία, η ισορροπία, η συνεργασία και η ομαδικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο προκλητικές φιγούρες μαζί οδηγούν στη δημιουργία ενός μεγάλου σταυρού του οποίου οι αντιθέσεις διευκολύνονται από δύο άλλους πλανήτες προσθέτοντας έτσι στον μεγάλο σταυρό δύο σφήνες. Εν προκειμένω, ο σταυρός είναι παρορμητικός αφού αποτελείται από δύο αντιθέσεις σε ζώδια παρορμητικά. Η μία αντίθεση είναι αυτή των Φώτων στον άξονα Καρκίνου-Αιγόκερω με συμμετοχή Πλούτωνα σε σύνοδο με Ήλιο. Η άλλη αντίθεση είναι αυτή του Δία με τον Ουρανό στον άξονα Κριού-Ζυγού. Η πρώτη αντίθεση διευκολύνεται από τον Χείρωνα, ο οποίος είναι σε σύνοδο με τον Άρη στους Ιχθύς, ενώ η δεύτερη διευκολύνεται από τον Κρόνο στον Τοξότη.

Ο 'διπλά προκλητικός' εξαγωνικός σχηματισμός της Πανσελήνου

Παρά το ότι, λοιπόν, η ανάγκη να παραμείνει κανείς στο «καβούκι» του είναι εξαιρετικά δυνατή (Πανσέληνος στον Καρκίνο), θα είναι μάλλον δύσκολο να καταφέρει να την τιμήσει (μεγάλος σταυρός). Ο λόγος σχετίζεται με κάποιον άνωθεν σημαντικό εξαναγκασμό (Ήλιος-Πλούτωνας στον Αιγόκερω) που οδηγεί στην ανάληψη πολλαπλών, αλλά αλληλοαποκλειόμενων, πρωτοβουλιών και δράσεων (παρορμητικός σταυρός). Αυτές, όχι απλά βάλλουν το συνηθισμένο, το οικείο και το γνώριμο, αλλά συνεπάγονται μετάβαση σε σφαίρες όπου ανθεί το παράξενο και το ανορθόδοξο (Σελήνη σε τετράγωνα με Δία-Ουρανό). Παράγοντες που διευκολύνουν (σφήνες) τη μετάβαση αποτελούν τόσο η ικανότητα για χαλάρωση των κανόνων (Κρόνος στον Τοξότη) όσο και η δράση κατά τρόπο εναλλακτικό και ελισσόμενο (Άρης-Χείρωνας στους Ιχθύς).

Καταλήγοντας, θα λέγαμε ότι ο «διπλά προκλητικός» εξαγωνικός σχηματισμός της Πανσελήνου αυξάνει την όρεξη για δράση και δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα με πολλές δυνατότητες για εκ βάθρων αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Η μεγάλη πρόκληση έγκειται στο κατά πόσο θα μπορέσει κανείς, μέσω των αλλαγών, να επιτύχει την αρμονία και τη συνεργασία που επιδιώκει ο σχηματισμός. Επίσης, η απουσία της σταθερής ποιότητας από το ωροσκόπιο υποδηλώνει ότι οι όποιες αλλαγές δεν μπορούν ακόμα να ριζώσουν με αποτέλεσμα να αναμένεται αναθεώρησή τους στο κοντινό μέλλον.

Τέλος, ο Ερμής, άνοπτος και αναιρετικός στον Τοξότη, προκαλεί νοητική υπερφόρτωση και ανησυχία για το πώς θα μπορούσαν να πάνε τα πράγματα χωρίς όμως να οδηγείται και πουθενά. Επομένως, η «νησίδα» Αφροδίτης-Ποσειδώνα στους Ιχθύς μάλλον αποτελεί μια κυριολεκτική νησίδα σωτηρίας όπου η αγάπη και η τέχνη γίνονται μέσα διαφυγής ή όπου, εναλλακτικά, η αρμονία εξιδανικεύεται και γίνεται φενάκη. Αν μη τι άλλο, σας ευχόμαστε να έχετε μια ρομαντική Πανσέληνο!

No comments:

Post a Comment