Tuesday 8 December 2020

Ηλιακή Έκλειψη στον Τοξότη: Ηρωισμός και Ελευθερία

 

Πραγματοποιείται στις 14 Δεκεμβρίου 2020, στις 18:16 με συντεταγμένες Αθήνας, ολική ηλιακή έκλειψη στο ζώδιο του Τοξότη, το ζώδιο της πίστης, της ελευθερίας και των μακρινών ταξιδιών. Αν και οι εκλείψεις έχουν κακή φήμη, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι σηματοδοτούν το άνοιγμα ή το κλείσιμο σημαντικών κεφαλαίων στη ζωή μας. Προκαλούν μέσα μας μια αίσθηση επείγοντος για ολοκλήρωση ή εκκίνηση ενός σχεδίου και, αν τις δει κανείς έτσι, είναι μάλλον απαραίτητες! Ωστόσο, επειδή η αίσθηση επείγοντος μπορεί να καλλιεργηθεί μέσα από κάποια έλλειψη, οι εκλείψεις, και δη οι ηλιακές, συχνά βιώνονται ως ελλείψεις σχετικές με την ηλιακή αρχή εντός μας. Η ηλιακή αρχή σχετίζεται άμεσα με τη δημιουργικότητα, την ταυτότητα και τον σκοπό μας στη ζωή καθώς και με τον πατέρα ή άλλους σημαντικούς άνδρες στη ζωή μας.

Άρα, τις μέρες αυτές κοντά στην έκλειψη – αν και η επιρροή των εκλείψεων μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έξι μήνες μετά – μπορεί να βιώσουμε κάτι (ή όλα!) από τα παρακάτω: α) έλλειμμα δημιουργικής ελευθερίας ή, πολύ απλά, λιγότερη ελευθερία (που σχετίζεται άλλωστε και με τον εγκλεισμό), β) απώλεια πίστης σε σημαντικά πρόσωπα της ζωής μας ή σε φιγούρες εξουσίας, γ) αποπροσανατολισμό ή αμφιβολίες αναφορικά με την ταυτότητά μας και τον σκοπό μας στη ζωή.

Το ενδεχόμενο του αποπροσανατολισμού και της σύγχυσης είναι ιδιαίτερα αυξημένο λόγω της αισθητής παρουσίας του Ποσειδώνα σε όψεις τετραγώνου με Φώτα, Ερμή και Δεσμούς Σελήνης. Σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη του στοιχείου του Αέρα και την εκτός ορίων κίνηση του Ερμή και της Σελήνης σε σύνοδο με τον Νότιο Δεσμό, αποκαλύπτεται ένα σκηνικό πέρα για πέρα θολό και συνάμα ακραίο έως και επικίνδυνο σε ό,τι αφορά το αίσθημα ασφάλειας σε μετακινήσεις, επικοινωνίες και μετάδοση πληροφοριών. Πολλά θα λέγονται χωρίς να ισχύουν, υποσχέσεις θα δίνονται χωρίς αντίκρυσμα ή, πολύ απλά, σχέδια θα καταστρώνονται με αποκλειστική βάρκα την ελπίδα χωρίς καμία δυνατότητα αξιόπιστης ανάλυσης των δεδομένων.

Έχει ενδιαφέρον, μάλιστα, ότι η έκλειψη αυτή αποθεώνει την επιστήμη και τη μετατρέπει σε μέσο συνασπισμού του κράτους και της θρησκείας (Ποσειδώνας = Κρόνος/Ουρανός = Δίας/Ουρανός). Άλλωστε, η άνοπτη παρουσία του Χείρωνα, ο οποίος είναι έτοιμος να ορθοδρομήσει, προκαλεί εμμονή γύρω από την επιστήμη η οποία φαίνεται να δίνει θεραπευτικές διεξόδους μέσα από το περίφημο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού (Χείρωνας = Άρης/Ποσειδώνας, Άρης = Ουρανός/Χείρωνας). Το ποσειδώνιο κλίμα της έκλειψης, όμως, θέτει σε άμεση αμφισβήτηση την ποιότητα αυτού του εμβολίου, το οποίο ίσως να υπόσχεται περισσότερα από όσα είναι σε θέση να δώσει ή ίσως να δώσει πράγματα που δεν έχει υποσχεθεί…

Στα θετικά σημεία της έκλειψης συγκαταλέγονται τα εξάγωνα της Αφροδίτης με τον Δία και τον Κρόνο, τα οποία δίνουν ευκαιρίες για ανάσα σε σχέσεις και οικονομικές συναλλαγές, όσο βραχυπρόθεσμες και αν είναι αυτές οι ευκαιρίες (αναιρετική θέση Αφροδίτης-Δία-Κρόνου). Άλλωστε, με το ανάδρομο τρίγωνο μάθησης που σχηματίζει από την απόλυτη πτώση του Κρόνου ο Άρης με τον Πλούτωνα, τα Φώτα και τον Ερμή, το κύριο μάθημα αυτής της έκλειψης είναι να μπορέσει κανείς να γίνει ο Ήρωας του Εαυτού του. Να σταθεί στα δυο του πόδια, αυτόνομος και ανεξάρτητος, έστω και καθυστερημένα, παρά ή χάρη στα εμπόδια που του θέτει ο φόβος που γεννάει μέσα του η ελευθερία. Παραφράζοντας τον Έριχ Φρομ, μήπως το κόστος που συνεπάγεται ο ηρωισμός και η ελευθερία είναι πολύ μεγάλο για να το αντέξουν οι περισσότεροι; Μήπως, εν τέλει, η ευκολότερη λύση για πολλούς θα είναι η υποταγή στις προτροπές ή ακόμα και τις εντολές των επαϊόντων;

 

No comments:

Post a Comment