Thursday 16 October 2014

Scleranthus: Το Ανθοΐαμα του ΖυγούΟ Δρ. Edward Bach, παθολόγος και βακτηριολόγος που έζησε και εργάστηκε στην Αγγλία (1886-1936), ανακάλυψε μια σειρά από ανθοϊάματα τα οποία έγιναν τελικά γνωστά με το όνομά του. Τα ανθοϊάματα προέρχονται από άνθη διαφόρων δέντρων και φυτών και η δράση τους έγκειται στην απάλυνση και εξισορρόπηση πολλών αρνητικών ψυχολογικών και νοητικών καταστάσεων. Μάλιστα, τα δώδεκα πρώτα ανθοϊάματα που ανακάλυψε ο Bach τα ονόμασε «Twelve Healers», Δώδεκα Θεραπευτές δηλαδή. Η ονομασία αυτή υποδηλώνει έναν, αν μη τι άλλο, ασυνείδητο συντονισμό του Bach με τα αρχέτυπα του ζωδιακού, δεδομένου του ότι ο ίδιος ποτέ δεν τα συνέδεσε ανοικτά με τα δώδεκα ζώδια. Έπρεπε να περάσουν σχεδόν πενήντα χρόνια μετά το θάνατο του Bach για να γίνει και επίσημα η αντιστοίχιση των Δώδεκα Θεραπευτών στα δώδεκα ζώδια και αυτό το χρωστάμε στον αστρολόγο Peter Damian (1986).

Η παρούσα ανάλυση λοιπόν βασίζεται στην εργασία του Damian και, δεδομένου ότι ο Οκτώβριος είναι ο μήνας του Ζυγού, ο μήνας δηλαδή κατά το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ο Ήλιος διελαύνει από το εν λόγω ζώδιο, θα αναλύσουμε το ανθοΐαμα που συχνά ενδείκνυται για την ιδιοσυγκρασία όχι μόνο όσων εκπροσωπούν το ζώδιο του Ζυγού αλλά και όσων έχουν Σελήνη, Ωροσκόπο, Κυβερνήτη  Ωροσκόπου ή πλειάδα πλανητών στο ζώδιο αυτό.


Scleranthus: Το Ανθοΐαμα του Ζυγού

Το ζώδιο του Ζυγού είναι περιβόητο για την αναποφασιστικότητά του και αυτή είναι και η βασική νοητική κατάσταση που απαλύνει και εξισορροπεί το ανθοΐαμα Scleranthus. Στην αρνητική του εκδήλωση ο ιδιοσυγκρασιακός τύπος Scleranthus πάσχει από σοβαρή αναποφασιστικότητα, διστακτικότητα και αβεβαιότητα λόγω της προσπάθειάς του να επιτύχει την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ δύο άκρων. Αυτή η στάση οφείλεται είτε στο ότι τον τύπο Scleranthus, όπως και τον Ζυγό, τον απασχολεί πολύ η δικαιοσύνη και η ικανότητα να βλέπει και τις δύο πλευρές ενός ζητήματος είτε στο ότι τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα το να παραμείνει δημοφιλής και να μη χαλάσει την καρδιά κανενός

Ευρισκόμενος όμως συνέχεια σε μια «τραμπάλα» που πότε γέρνει από τη μία και πότε από την άλλη, ο τύπος Scleranthus είναι επιρρεπής σε συχνές εναλλαγές διάθεσης που μπορεί να σωματοποιηθούν παίρνοντας τη μορφή ναυτίας και ιλίγγων ή άλλων ευμετάβλητων συμπτωμάτων που εμφανίζονται χωρίς λόγο και εξαφανίζονται εξίσου απότομα (π.χ., μεταβολές στη θερμοκρασία ή την αρτηριακή πίεση, εναλλαγές μεταξύ βουλιμίας και ανορεξίας, ημερήσια κόπωση και νυχτερινές αϋπνίες).

Ήσυχος και ειρηνικός από τη φύση του, ο τύπος Scleranthus, όπως άλλωστε και ο Ζυγός, δεν ζητά συμβουλές παρά προτιμά να βασανίζεται μόνος του μέσα στις αμφιβολίες και τα διλήμματά του.  Αν τελικά καταφέρει και επιλέξει μεταξύ δύο πραγμάτων έχοντας πρώτα ζυγίσει πολλές φορές όλα τα υπέρ και τα κατά, δεν θα μείνει ουσιαστικά ικανοποιημένος παρά θα αρχίσει πάλι να αμφιβάλλει για την απόφασή του με αποτέλεσμα να την αναθεωρήσει επανεξετάζοντας για μια ακόμη φορά όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.  Έτσι, ο τύπος Scleranthus γίνεται αναβλητικός ή και αφηρημένος λόγω των τόσων σκέψεων και πιθανοτήτων που κατακλύζουν το μυαλό του ανά πάσα στιγμή. Φυσικά, τα χαρακτηριστικά της αναβλητικότητας και της αφηρημάδας μπορούν εύκολα να προκαλέσουν προβλήματα στις σχέσεις με τον περίγυρό του καθώς δίνει την εντύπωση ότι είναι μάλλον αναξιόπιστος

Πιο προβληματικό όμως φαίνεται να είναι το ότι ο τύπος Scleranthus κατά τη λογική ανάλυση των δύο πλευρών κάθε ζητήματος «ξεχνά» να συμβουλευτεί το συναίσθημά του και να ρωτήσει τον εαυτό του τι είναι αυτό που του αρέσει πραγματικά, ανεξάρτητα του τι είναι λογικό ή αρεστό στους άλλους. Ο τύπος Scleranthus λοιπόν, όπως και ο Ζυγός που είναι ζώδιο του αέρα, χάνει εύκολα την επαφή με το συναίσθημά του και επαφίεται σχεδόν αποκλειστικά στη λογική του.

Θα ακούσετε συχνά τους τύπους Scleranthus να λένε για τον εαυτό τους:

Μερικές φορές λέω ότι ένα πράγμα είναι σωστό, και την επόμενη μέρα λέω το αντίθετο. Οι άλλοι συχνά με κατηγορούν ότι είμαι αναξιόπιστος/η.

Εκεί που ξεκινάω να κάνω κάτι το διακόπτω λίγο αργότερα για να ξεκινήσω κάτι καινούριο με αποτέλεσμα να νιώθω διχασμένος/η για το ποια από τις δουλειές μου πρέπει να τελειώσω πρώτα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τότε αντιλαμβάνομαι ότι κάτι άλλο είναι πιο σημαντικό. Με τον τρόπο αυτό όμως είμαι συνεχώς υπό πίεση και κοντεύω να τρελαθώ!

Στο σπίτι μου βαδίζω ανήσυχα μπρός και πίσω. Θέλω να κάνω πολλές δουλειές, αλλά δεν ξέρω από πού να αρχίσω. Θα προτιμούσα να έκανα τα πάντα με τη μία! Επειδή αυτό είναι αδύνατο, όμως, μου είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσω.

Το σύμβολο για το άνθος Scleranthus είναι η ζυγαριά, όπως είναι και για το ζώδιο του Ζυγού άλλωστε. Πότε γέρνει η μία πλευρά και πότε η άλλη. Επειδή όμως αυτές οι διακυμάνσεις είναι συνεχείς και οι αμφιβολίες βασανιστικές, ο τύπος Scleranthus πιέζεται τρομερά και υποφέρει εσωτερικά. Σύμφωνα με τον Krämer (1995), η πίεση αυτή κάνει το άτομο να αρχίσει να ψάχνει για κάτι που θα τον βγάλει από τη δυσάρεστη θέση να πρέπει να αποφασίζει! Έτσι, το άτομο μπορεί να οδηγηθεί στην κατάσταση της αναπλήρωσης (compensation) κατά την οποία εμμένει σε αυστηρές αρχές τις οποίες δεν παραβαίνει ποτέ, μια κατάσταση που απαιτεί τη λήψη του ανθοϊάματος Rock Water. Μπορεί επίσης να οδηγηθεί στην κατάσταση της υπερ-αναπλήρωσης (decompensation) κατά την οποία το άτομο κυνηγά την τελειότητα στην ύλη και θεωρεί ότι τα πάντα γύρω του είναι ακάθαρτα, κατάσταση που απαιτεί τη λήψη του ανθοϊάματος Crab Apple.


Η συμβουλή μας: Εάν νιώθετε ότι βρίσκεστε σε κάποιο από τα παραπάνω στάδια, τότε η λήψη του αντίστοιχου ανθοϊάματος θα απαλύνει τα σχετικά συμπτώματα και θα επαναφέρει την ισορροπία στη σκέψη και το συναίσθημα.  

Στην περίπτωση Scleranthus, θα πάψετε να βασανίζεστε από αναποφασιστικότητα και αμφιβολίες.

Στην περίπτωση Rock Water θα αρχίσετε να χαλαρώνετε τις αυστηρές αρχές σας και να βάζετε περισσότερη απόλαυση στη ζωή σας, ενώ στην περίπτωση Crab Apple, θα πάψετε να θεωρείτε τα πάντα ακάθαρτα και να κυνηγάτε την τελειότητα στην ύλη.
 
Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στα ανθοϊάματα Μπαχ και την σχέση τους με την αστρολογία παρακολουθήστε τη συνέντευξή μου στην εκπομπή της Σταυρούλας Χριστοπούλου και του Χρήστου Άρχου "Ζώδια και Μέλλον" στο Focus WebTV πατώντας εδώ. Για συνεδρίες ανθοθεραπείας επικοινωνήστε μαζί μου στο 6977786410 ή στο 210-2522030 απογευματινές ώρες (17.00-20.00).
Σχετική Βιβλιογραφία

Αγγελή, Μ. (2008). Ανθοθεραπεία με τα ιάματα Μπαχ: Πεμπτουσίες των λουλουδιών για την υγεία της ψυχής και την πνευματική εξέλιξη. Αθήνα: Εκδόσεις Πύρινος Κόσμος.

Bach, E. (1936). The twelve healers and other remedies. London, England: C. W. Daniel, Co., Ltd.

Damian, P. (1986). An astrological study of the Bach flower remedies. Essex, England: Neville Spearman Publishers.

Krämer, D. (1995). New Bach flower therapies. Healing the emotional and spiritual causes of illness. Rochester, Vt: Healing Arts Press.(Η παρούσα ανάρτηση αποτελεί αναθεωρημένο απόσπασμα από το πρώτο τεύχος του περιοδικού "Αστρολογική Πυξίδα", Οκτώβριος 2013)

No comments:

Post a Comment