Monday 10 November 2014

Chicory: Το Ανθοΐαμα του Σκορπιού



Ο Δρ. Edward Bach, παθολόγος και βακτηριολόγος που έζησε και εργάστηκε στην Αγγλία (1886-1936), ανακάλυψε μια σειρά από ανθοϊάματα τα οποία έγιναν τελικά γνωστά με το όνομά του. Τα ανθοϊάματα προέρχονται από άνθη διαφόρων δέντρων και φυτών και η δράση τους έγκειται στην απάλυνση και εξισορρόπηση πολλών αρνητικών ψυχολογικών και νοητικών καταστάσεων. Μάλιστα, τα δώδεκα πρώτα ανθοϊάματα που ανακάλυψε ο Bach τα ονόμασε «Twelve Healers», Δώδεκα Θεραπευτές δηλαδή. Η ονομασία αυτή υποδηλώνει έναν, αν μη τι άλλο, ασυνείδητο συντονισμό του Bach με τα αρχέτυπα του ζωδιακού, δεδομένου του ότι ο ίδιος ποτέ δεν τα συνέδεσε ανοικτά με τα δώδεκα ζώδια. Έπρεπε να περάσουν σχεδόν πενήντα χρόνια μετά το θάνατο του Bach για να γίνει και επίσημα η αντιστοίχιση των Δώδεκα Θεραπευτών στα δώδεκα ζώδια και αυτό το χρωστάμε στον αστρολόγο Peter Damian (1986).

Η παρούσα ανάλυση λοιπόν βασίζεται στην εργασία του Damian και, δεδομένου ότι ο Νοέμβριος είναι ο μήνας του Σκορπιού, ο μήνας δηλαδή κατά το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ο Ήλιος διελαύνει από το εν λόγω ζώδιο, θα αναλύσουμε το ανθοΐαμα που συχνά ενδείκνυται για την ιδιοσυγκρασία όχι μόνο όσων εκπροσωπούν το ζώδιο του Σκορπιού αλλά και όσων έχουν Σελήνη, Ωροσκόπο, Κυβερνήτη Ωροσκόπου ή πλειάδα πλανητών στο ζώδιο αυτό. 



Chicory: Το ανθοΐαμα του Σκορπιού

Το ζώδιο του Σκορπιού είναι περιβόητο για τη συναισθηματική εξάρτηση, την ιδιοτελή αγάπη και τους συναισθηματικούς χειρισμούς και είναι αυτές ακριβώς οι ψυχο-νοητικές καταστάσεις που το ανθοΐαμα Chicory έρχεται για να απαλύνει και να εξισορροπήσει. Στην αρνητική του εκδήλωση ο ιδιοσυγκρασιακός τύπος Chicory δεν αφήνει την αγάπη να ρεύσει ελεύθερα παρά την απαιτεί εκβιαστικά, συχνά μέσω απτών αποδείξεων ότι οι γύρω του τον αγαπάνε και τον νοιάζονται. Η στάση αυτή οφείλεται στο ότι τον τύπο Chicory, όπως άλλωστε και τον Σκορπιό, τον ενδιαφέρει η απόλυτη ένωση με τον άλλο, το οποίο όμως προϋποθέτει πλήρη απώλεια ελέγχου και εξάρτηση από τον άλλο. Κάτι τέτοιο τρομοκρατεί το άτομο καθώς ξυπνά μέσα του τον φόβο του θανάτου αφού η απόλυτη ένωση συνεπάγεται το συμβολικό θάνατο του Εγώ ώστε να υπάρξει μόνο το Εμείς. Προκειμένου λοιπόν να μη χάσει την ανεξαρτησία του και διαπεραστούν τα όρια του Εγώ του, ο τύπος Chicory προτιμά να έχει το πάνω χέρι στις σχέσεις του εξουσιάζοντας τους άλλους και διατηρώντας τους εξαρτημένους από τον ίδιο.

Συχνά τέτοιες σχέσεις εξάρτησης τις διατηρεί ο τύπος Chicory με έμμεσο και υπόγειο τρόπο όπως άλλωστε θα ταίριαζε στη φύση του Σκορπιού. Πολλές φορές μάλιστα ο τύπος Chicory προσπαθεί να κυριαρχήσει σε μια ήδη υπάρχουσα σχέση εξάρτησης όπως είναι αυτή με τα παιδιά του. Ο άνθρωπος Chicory λοιπόν είναι συνήθως φιλικός και εξυπηρετικός και θέλει να φροντίζει την οικογένεια και τους συγγενείς του. Η προθυμία για φροντίδα των κοντινών του ανθρώπων τον κάνει πολλές φορές να παραγκωνίζει τις δικές του ανάγκες φτάνοντας έτσι σε σημείο αυτοθυσίας. Χαρακτηρίζεται επίσης από μια ισχυρή αποστροφή προς τη μοναξιά με αποτέλεσμα να θέλει να έχει τους ανθρώπους που αγαπά κοντά του όλη την ώρα. Ακόμη, ανησυχεί για την ευτυχία τους και βρίσκει ευχαρίστηση στο να τους συμβουλεύει και στο να αναμιγνύεται στις προσωπικές τους υποθέσεις από «αγάπη».

Όμως, η συνεχής ανησυχία για το καλό των άλλων και οι πρωτοβουλίες για παροχή βοήθειας δεν προκύπτουν από ανιδιοτελή κίνητρα καθώς ο τύπος Chicory μόνο σκέφτεται και δρα από μια εγωιστική σκοπιά απαιτώντας την ευγνωμοσύνη των άλλων και ισχυριζόμενος ότι οι άλλοι του οφείλουν πολλά. Θέλει έτσι να τους φέρει κάτω από τον έλεγχό του και να τους ασκήσει ηθική πίεση. Με την πάροδο του χρόνου μάλιστα, ο άνθρωπος Chicory προσπαθεί να αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη επιρροή στις ζωές των άλλων, και δη των παιδιών του, ώστε να πρέπει να ζητηθεί η συμβουλή και η βοήθειά του. Το αίτημά του για εξουσία επιτυγχάνεται λοιπόν διπλωματικά καθώς οι άλλοι ανταποκρίνονται μάλλον πρόθυμα είτε πιστεύοντας πραγματικά ότι αυτό που τους ζητά ή τους προσφέρει ο τύπος Chicory είναι το καλύτερο είτε επειδή νιώθουν ενοχές για το πώς θα αντιμετωπιστεί η «ανυπακοή» τους.

Θα ακούσετε συχνά τους ανθρώπους Chicory να λένε για τον εαυτό τους:

Ανησυχώ για τους ανθρώπους που είναι κοντά μου και προσπαθώ να τους βοηθήσω όπως μπορώ.

Όταν τα παιδιά μου δεν κάνουν αυτό που θέλω, προσπαθώ με διπλωματικό τρόπο να τους φέρω στα «νερά» μου.

Ο/η σύντροφός μου δεν μου δείχνει αρκετά ότι μ’ αγαπά ενώ εγώ κάνω συνέχεια πράγματα που τον/την ευχαριστούν.

Φυσικά και περιμένω κάτι σε αντάλλαγμα όταν κάνω μια μεγάλη χάρη σε κάποιον.

Στην περίπτωση που οι άλλοι κάνουν το δικό τους, ο τύπος Chicory αρχίζει τους συναισθηματικούς χειρισμούς, στους οποίους το ζώδιο του Σκορπιού έχει τα πρωτεία. Θα αισθανθεί λοιπόν κατάφωρα προσβεβλημένος και θα διαμαρτυρηθεί λέγοντας «Ήθελα μόνο να σε βοηθήσω αλλά εσύ με πληγώνεις τόσο άσχημα. Και μετά από όλα αυτά που έχω κάνει για σένα; Πού είναι η ευγνωμοσύνη σου;». Έτσι, ο τύπος Chicory είναι ικανός να δημιουργήσει γύρω του μια ατμόσφαιρα συνεχών επικρίσεων με βασικό αίτημα να ελέγχει και να κατευθύνει τις ζωές των άλλων.

Κι όταν και αυτό δεν αποδειχτεί αρκετό για να επιτύχει αυτό που θέλει, ο άνθρωπος Chicory δε θα διστάσει να προσποιηθεί κάποια ασθένεια προκειμένου να δεσμεύσει τους άλλους σε ένδειξη συμπαράστασης, να ξυπνήσει μέσα τους τις ενοχές και να αποσπάσει εκβιαστικά την αγάπη τους. Η ασθένεια συχνά επιλέγεται για το δραματικό «εφέ» και σχεδόν πάντα δημιουργεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, πιο «ευνοημένες» είναι οι εκείνες οι ασθένειες που εφιστούν την προσοχή ή προκαλούν τον οίκτο, όπως είναι τα καρδιακά νοσήματα, η αρτηριακή πίεση, οι λιποθυμίες ή άλλες ασθένειες που καθιστούν το άτομο αβοήθητο. Τυπικές καταστάσεις όπου οι άλλοι ενεργούν ενάντια στις επιθυμίες του ατόμου Chicory και στις οποίες το άτομο αμέσως «αρρωσταίνει» είναι όταν ο/η σύζυγος θέλει διαζύγιο ή όταν τα παιδιά μεγαλώνουν και φεύγουν από το σπίτι.

Σε ακραίες περιπτώσεις όπου το άτομο Chicory έχει χάσει κάθε ελπίδα να γίνει το δικό του, μπορεί να φτάσει ακόμα και στο σημείο να αποπειραθεί να αυτοκτονήσει, κάτι που παραπέμπει έντονα στην αυτο-καταστροφικότητα του Σκορπιού. Καθώς το κίνητρο εδώ είναι ο συναισθηματικός εκβιασμός – και βρισκόμαστε στα θολά νερά του Σκορπιού για μια ακόμη φορά – το άτομο θα κάνει την απόπειρα μόνο όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες ώστε να είναι βέβαιο ότι θα σωθεί. Έτσι, η αυτοκτονία έχει προγραμματιστεί να γίνει στο σωστό χρόνο ενώ είναι αρκετά σύνηθες να έχουν προηγηθεί απειλές αυτοκτονίας.

Θα λέγαμε συνοπτικά ότι ο ιδιοσυγκρασιακός τύπος Chicory χαρακτηρίζεται ως μια απόδραση από τον εαυτό σε ένα άλλο πρόσωπο (ή πρόσωπα) στο οποίο το άτομο προβάλλει τη δική του ταυτότητα. Επομένως, τα άτομα Chicory θεωρούν ότι οι άλλοι εξαρτώνται (ή ότι θα έπρεπε να εξαρτώνται) από αυτούς όταν στην πραγματικότητα είναι οι ίδιοι εξαρτημένοι από τους άλλους καθώς χωρίς τους άλλους η δική τους ζωή μοιάζει να μην έχει κανένα νόημα. Έτσι, αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά η ανάγκη του Σκορπιού για την απόλυτη ένωση, που συνεπάγεται την εξάρτηση από τον άλλο. Στην αρνητική εκδήλωση της ιδιοσυγκρασίας Chicory, όπως και σε αυτή του Σκορπιού, η εξάρτηση έχει μετονομαστεί σε αγάπη. Η θεραπευτική λύση κρύβεται τόσο στην εσωτερική διαδικασία διαχωρισμού του ατόμου από το περιβάλλον όσο και στη συνειδητή προσπάθεια του περιβάλλοντος να κόψει τα δεσμά της παθολογικής συναισθηματικής εξάρτησης και της συνεχούς επιθυμίας του ατόμου να είναι το κέντρο της προσοχής. 

Σύμφωνα με τον Krämer (1995), όταν πλέον οι συναισθηματικοί χειρισμοί δεν γίνονται αποδεκτοί από το περιβάλλον του ατόμου Chicory, το άτομο μπορεί να περάσει στην κατάσταση της αναπλήρωσης (compensation) και να αρχίσει να διακατέχεται από συνεχή φόβο και ανησυχία για τα μέλη της οικογένειάς του, μια κατάσταση που απαιτεί τη λήψη του ανθοϊάματος Red Chestnut. Μπορεί όμως να οδηγηθεί και στην κατάσταση της υπερ-αναπλήρωσης (decompensation) και να αρχίσει να ζει στο παρελθόν νοσταλγώντας πιθανώς εκείνες τις περιόδους της ζωής του όπου η προτέρα κατάσταση Chicory ήταν ακόμα αποδεκτή από το περιβάλλον του. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η λήψη του ανθοϊάματος Honeysuckle.

Η συμβουλή μας: Εάν νιώθετε ότι βρίσκεστε σε κάποιο από τα παραπάνω στάδια, τότε η λήψη του αντίστοιχου ανθοϊάματος θα απαλύνει τα σχετικά συμπτώματα και θα επαναφέρει την ισορροπία στη σκέψη και το συναίσθημα. 

Στην περίπτωση Chicory, θα πάψετε να ταυτίζετε την αγάπη με την εξάρτηση και θα αρχίσετε να αφήνετε την αγάπη να ρέει ελεύθερα μεταξύ του εαυτού σας και των αγαπημένων σας προσώπων. 

Στην περίπτωση Red Chestnut θα απαλλαγείτε από τους ανώφελους φόβους και ανησυχίες για τους δικούς σας. 

Τέλος, στην περίπτωση Honeysuckle, θα πάψετε να νοσταλγείτε το παρελθόν και θα ξαναβρείτε το ενδιαφέρον σας για το παρόν.

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στα ανθοϊάματα Μπαχ και την σχέση τους με την αστρολογία παρακολουθήστε τη συνέντευξή μου στην εκπομπή της Σταυρούλας Χριστοπούλου και του Χρήστου Άρχου "Ζώδια και Μέλλον" στο Focus WebTV πατώντας εδώ. Για συνεδρίες ανθοθεραπείας επικοινωνήστε μαζί μου στο 6977786410 ή στο 210-2522030 απογευματινές ώρες (17.00-20.00).


Σχετική Βιβλιογραφία

Αγγελή, Μ. (2008). Ανθοθεραπεία με τα ιάματα Μπαχ: Πεμπτουσίες των λουλουδιών για την υγεία της ψυχής και την πνευματική εξέλιξη. Αθήνα: Εκδόσεις Πύρινος Κόσμος.

Bach, E. (1936). The twelve healers and other remedies. London, England: C. W. Daniel, Co., Ltd.

Damian, P. (1986). An astrological study of the Bach flower remedies. Essex, England: Neville Spearman Publishers.

Krämer, D. (1995). New Bach flower therapies. Healing the emotional and spiritual causes of illness. Rochester, Vt: Healing Arts Press.


(Η παρούσα ανάρτηση αποτελεί αναθεωρημένο απόσπασμα από το δεύτερο τεύχος του περιοδικού "Αστρολογική Πυξίδα", Νοέμβριος 2013)

No comments:

Post a Comment