Tuesday 28 April 2015

Impatiens: Το Ανθοΐαμα του Κριού



Ο Δρ. Edward Bach, παθολόγος και βακτηριολόγος που έζησε και εργάστηκε στην Αγγλία (1886-1936), ανακάλυψε μια σειρά από ανθοϊάματα τα οποία έγιναν τελικά γνωστά με το όνομά του. Τα ανθοϊάματα προέρχονται από άνθη διαφόρων δέντρων και φυτών και η δράση τους έγκειται στην απάλυνση και εξισορρόπηση πολλών αρνητικών ψυχολογικών και νοητικών καταστάσεων. Μάλιστα, τα δώδεκα πρώτα ανθοϊάματα που ανακάλυψε ο Bach τα ονόμασε «Twelve Healers», Δώδεκα Θεραπευτές δηλαδή. Η ονομασία αυτή υποδηλώνει έναν, αν μη τι άλλο, ασυνείδητο συντονισμό του Bach με τα αρχέτυπα του ζωδιακού, δεδομένου του ότι ο ίδιος ποτέ δεν τα συνέδεσε ανοικτά με τα δώδεκα ζώδια. Έπρεπε να περάσουν σχεδόν πενήντα χρόνια μετά το θάνατο του Bach για να γίνει και επίσημα η αντιστοίχιση των Δώδεκα Θεραπευτών στα δώδεκα ζώδια και αυτό το χρωστάμε στον αστρολόγο Peter Damian (1986).


Η παρούσα ανάλυση λοιπόν βασίζεται στην εργασία του εν λόγω αστρολόγου και δεδομένου ότι ο Απρίλιος είναι ο μήνας του Κριού, ο μήνας δηλαδή κατά το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ο Ήλιος διελαύνει από το εν λόγω ζώδιο, θα αναλύσουμε το ανθοΐαμα που ενδείκνυται για την ιδιοσυγκρασία όχι μόνο όσων εκπροσωπούν το ζώδιο του Κριού αλλά και όσων έχουν Σελήνη, Ωροσκόπο, Κυβερνήτη Ωροσκόπου ή πλειάδα πλανητών στο ζώδιο αυτό.


Impatiens: Το Ανθοΐαμα του Κριού

Το ζώδιο του Κριού αποτελεί το πρώτο ζώδιο του ζωδιακού κι έτσι είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την έννοια της αρχής, της έναρξης, του ξεκινήματος. Κάθε καινούρια αρχή όμως φέρνει μαζί της έναν αέρα ανυπομονησίας και ένα αίσθημα κατεπείγοντος. Είναι αυτές λοιπόν τις αντιδράσεις τις οποίες έρχεται να απαλύνει και να εξισορροπήσει το ανθοΐαμα Impatiens. Στην αρνητική του εκδήλωση ο ανθοϊαματικός τύπος Impatiens είναι ανυπόμονος και υπερβολικά πολυάσχολος. Εργάζεται γρήγορα, μιλάει γρήγορα, κινείται γρήγορα, τρώει γρήγορα. Το μόνο πράγμα που δυσκολεύεται να κάνει γρήγορα είναι να αποκοιμηθεί επειδή ο πολυάσχολος τρόπος ζωής του τού προκαλεί υπερένταση με αποτέλεσμα η ηρεμία και η χαλάρωση να αποτελούν άγνωστες έννοιες για τον τύπο Impatiens.  Βασικό του κίνητρο λοιπόν είναι η ταχύτητα και η βιασύνη, κάτι που τον οδηγεί όμως στο να πιέζει και να μην δείχνει καμία κατανόηση σε άλλους ανθρώπους που τυχαίνει να μη λειτουργούν το ίδιο γρήγορα με αυτόν. Σχεδόν τρελαίνεται όταν βλέπει πώς άλλοι άνθρωποι «σπαταλάνε» πολύτιμο χρόνο και καταλήγει να γίνεται οξύθυμος και ευέξαπτος όταν βλέπει τα πράγματα να μην προχωράνε τόσο γρήγορα όσο θα ήθελε ή φανταζόταν.

Συνεπώς, ο τύπος Impatiens προτιμά να εργάζεται μόνος, απρόσκοπτα και στον δικό του ρυθμό, έτσι ώστε να μη ματαιώνονται οι επιθυμίες του και να μη χρειάζεται να κατανοήσει ή να ανεχτεί την «αργοπορία» ή την «κωλυσιεργία» των άλλων. Όλα αυτά βέβαια συνάδουν με τη βιαστική, μοναχική και μάλλον μη ανεκτική φύση του ζωδίου του Κριού. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις το ισχυρό κίνητρο του τύπου Impatiens, όπως και του Κριού, για ανεξαρτησία τον αναγκάζει να είναι μόνος. Σε αποξένωση από τους άλλους τον οδηγεί και η συχνά απότομη, αγενής έως και βίαιη αντίδρασή του όταν οι επιθυμίες του δεν ικανοποιούνται γρήγορα. Επίσης, λόγω της έντασης και της ταχύτητας που χαρακτηρίζει τον τρόπο λειτουργίας του, ο τύπος αυτός τείνει να είναι επιρρεπής σε ατυχήματα, αλλά τα γρήγορα αντανακλαστικά του προλαβαίνουν συνήθως τα χειρότερα.

Οι άνθρωποι Impatiens λένε συνήθως για τον εαυτό τους:

Είμαι πολύ ανυπόμονος και πάντα κινούμαι γρήγορα σε ό,τι κάνω.

Κάνω αρκετά λάθη λόγω ανυπομονησίας και βιασύνης.

Μου συμβαίνει συχνά να παροτρύνω τους άλλους να βιαστούν. 

Μερικές φορές αναλαμβάνω τη δουλειά άλλων όταν βλέπω να την κάνουν αργά! Επίσης, όταν ζητάω από κάποιον κάτι και δεν το κάνει αμέσως, αρχίζω και φωνάζω.

Θα λέγαμε λοιπόν ότι ο τύπος Impatiens βρίσκεται συνεχώς υπ’ ατμόν γιατί έχει μεγάλη ανάγκη να εκτονώσει την εσωτερική του δύναμη και ενέργεια. Όμως, για να το κάνει αυτό θα πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση δουλεύοντας, κάνοντας κάτι ή πηγαίνοντας κάπου. Συνεπώς, η μυϊκή δυσκαμψία, οι πόνοι στην πλάτη, το έλκος, τα εντερικά προβλήματα και οι νευρικές συσπάσεις είναι μόνο μερικά από τα σωματικά συμπτώματα που παρουσιάζονται στον τύπο Impatiens. Επιπλέον, η υπερένταση από την οποία πάσχει του προκαλεί συχνά υψηλή αρτηριακή πίεση και ταχυπαλμίες, ενώ η συνεχής εγρήγορση και κινητικότητα ενδέχεται να οδηγήσει σε υπερκόπωση.

Σύμφωνα με τον Krämer (1995), αν η ανυπομονησία, η βιασύνη και η τυχόν σωματική καταπόνηση δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και κατάλληλα, τότε τα άτομα Impatiens μπορεί να περάσουν στην κατάσταση της αναπλήρωσης (compensation) που απαιτεί τη λήψη του ανθοϊάματος Olive ή ακόμη και στην κατάσταση της υπερ-αναπλήρωσης που απαιτεί τη λήψη του ανθοϊάματος Oak. Στην πρώτη περίπτωση, το άτομο έχει φτάσει στα όριά του, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, και νιώθει πλήρως εξαντλημένο με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταπεξέλθει ακόμα και σε απλές καθημερινές δραστηριότητες και υποχρεώσεις. Στη δεύτερη περίπτωση, το άτομο προσπαθεί να ξεπεράσει τη σωματική και ψυχολογική αδυναμία της κατάστασης Olive επιμένοντας στην ολοκλήρωση του έργου του και στην τακτοποίηση των πολλών υποχρεώσεών του απλά και μόνο χάρη στην απόλυτη δύναμη της θέλησής του. Όμως, αν το άτομο δεν καταπολεμήσει αυτή τη στάση απέναντι στα πράγματα και στον τρόπο που φροντίζει (ή μάλλον δεν φροντίζει) τη σωματική του υγεία, είναι πολύ πιθανό να φτάσει στην πλήρη κατάρρευση.


Η συμβουλή μας

Εάν νιώθετε ότι βρίσκεστε σε κάποιο από τα παραπάνω στάδια, τότε η λήψη του αντίστοιχου ανθοϊάματος θα απαλύνει τα σχετικά συμπτώματα και θα επαναφέρει την ισορροπία στη σκέψη και το συναίσθημα. Στην περίπτωση του Impatiens, θα αρχίσετε να μειώνετε ταχύτητα και να γίνεστε πιο ανεκτικοί με την αργοπορία των άλλων, ενώ στην περίπτωση του Olive θα δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να ανακτήσει τις δυνάμεις του και το αίσθημα ευεξίας. Τέλος, στην περίπτωση του Oak θα περιοριστεί η εργασιομανία σας και η έντονη αίσθηση καθήκοντος με αποτέλεσμα να αρχίσετε να αναθέτετε αρμοδιότητες σε άλλους και να επιτρέπετε στον εαυτό σας να αναπαύεται.  

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στα ανθοϊάματα Μπαχ και τη σχέση τους με την αστρολογία παρακολουθήστε τη συνέντευξή μου στην εκπομπή της Σταυρούλας Χριστοπούλου και του Χρήστου Άρχου "Ζώδια και Μέλλον" στο Focus Web TV πατώντας εδώ. Για συνεδρίες ανθοθεραπείας επικοινωνήστε μαζί μου στο 6977786410 ή στο 210-2522030 απογευματινές ώρες (17.00-20.00). 

 
Σχετική Βιβλιογραφία

Αγγελή, Μ. (2008). Ανθοθεραπεία με τα ιάματα Μπαχ: Πεμπτουσίες των λουλουδιών για την υγεία της ψυχής και την πνευματική εξέλιξη. Αθήνα: Εκδόσεις Πύρινος Κόσμος.

Bach, E. (1936). The twelve healers and other remedies. London, England: C. W. Daniel, Co., Ltd.

Damian, P. (1986). An astrological study of the Bach flower remedies. Essex, England: Neville Spearman Publishers.

Krämer, D. (1995). New Bach flower therapies. Healing the emotional and spiritual causes of illness. Rochester, Vt: Healing Arts Press.

No comments:

Post a Comment