Thursday 18 June 2015

Cerato: Το Ανθοΐαμα των Διδύμων



Ο Δρ. Edward Bach, παθολόγος και βακτηριολόγος που έζησε και εργάστηκε στην Αγγλία (1886-1936), ανακάλυψε μια σειρά από ανθοϊάματα τα οποία έγιναν τελικά γνωστά με το όνομά του. Τα ανθοϊάματα προέρχονται από άνθη διαφόρων δέντρων και φυτών και η δράση τους έγκειται στην απάλυνση και εξισορρόπηση πολλών αρνητικών ψυχολογικών και νοητικών καταστάσεων. Μάλιστα, τα δώδεκα πρώτα ανθοϊάματα που ανακάλυψε ο Bach τα ονόμασε «Twelve Healers», Δώδεκα Θεραπευτές δηλαδή. Η ονομασία αυτή υποδηλώνει έναν, αν μη τι άλλο, ασυνείδητο συντονισμό του Bach με τα αρχέτυπα του ζωδιακού, δεδομένου του ότι ο ίδιος ποτέ δεν τα συνέδεσε ανοικτά με τα δώδεκα ζώδια. Έπρεπε να περάσουν σχεδόν πενήντα χρόνια μετά το θάνατο του Bach για να γίνει και επίσημα η αντιστοίχιση των Δώδεκα Θεραπευτών στα δώδεκα ζώδια και αυτό το χρωστάμε στον αστρολόγο Peter Damian (1986).

Η παρούσα ανάλυση λοιπόν βασίζεται στην εργασία του εν λόγω αστρολόγου και δεδομένου ότι ο Ιούνιος είναι ο μήνας των Διδύμων, ο μήνας δηλαδή κατά το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ο Ήλιος διελαύνει από το εν λόγω ζώδιο, θα αναλύσουμε το ανθοΐαμα που ενδείκνυται για την ιδιοσυγκρασία όχι μόνο όσων εκπροσωπούν το ζώδιο των Διδύμων αλλά και όσων έχουν Σελήνη, Ωροσκόπο, Κυβερνήτη Ωροσκόπου ή πλειάδα πλανητών στο ζώδιο αυτό.


Cerato: Το Ανθοΐαμα των Διδύμων

Το ζώδιο των Διδύμων αποτελεί το πρώτο ζώδιο του αέρινου στοιχείου στον ζωδιακό κύκλο. Έτσι, γίνεται το πρώτο ζώδιο που καλείται να επικοινωνήσει και να ανταλλάξει απόψεις με τους άλλους. Η επικοινωνία όμως αυτή δεν γίνεται ακόμα σε ισότιμη βάση, όπως στην περίπτωση του επόμενου αέρινου ζωδίου, του Ζυγού, αλλά έχει περισσότερο χαρακτήρα καθοδήγησης και άκριτης εμπιστοσύνης σε πληροφορίες και συμβουλές άλλων. Και αυτό γιατί η συλλογή πληροφοριών, που αποτελεί βασικό στόχο του ζωδίου των Διδύμων, προϋποθέτει την ύπαρξη άγνοιας ή έστω ημιμάθειας γύρω από το ζήτημα για το οποίο αναζητούνται οι πληροφορίες. Έτσι λοιπόν, αντιδράσεις στην τυχόν άγνοια ή ημιμάθεια, όπως είναι η αδυναμία αυτοκαθοδήγησης και η διαρκής αναζήτηση συμβουλών και πληροφοριών, είναι που το ανθοΐαμα Cerato έρχεται να απαλύνει και να εξισορροπήσει.  

Στην αρνητική του εκδήλωση, ο ανθοϊαματικός τύπος Cerato κάνει συνεχώς ερωτήσεις. Στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, σε σεμινάρια ή διαλέξεις, ο τύπος Cerato, άρα όποιος έχει μεγάλη έμφαση στο ζώδιο των Διδύμων, είναι με μια ερώτηση στο στόμα. Αυτή η αυθόρμητη περιέργεια και φιλομάθεια μπορεί να διεγείρει τη σκέψη του καθηγητή αλλά από ένα σημείο και μετά οι ερωτήσεις είναι τόσο πολλές που ενδέχεται να αποβούν ενοχλητικές ή φορτικές για τον καθηγητή αλλά και για το ακροατήριο. Ή μπορεί οι ερωτήσεις να είναι τόσο λεπτομερείς που να απορεί κανείς τι χρησιμότητα έχουν, με αποτέλεσμα να δίνεται η αίσθηση ότι το άτομο ρωτάει μόνο και μόνο για να ρωτήσει. Εκτός του εκπαιδευτικού χώρου, χαρακτηριστικός θα είναι ο καταιγισμός ερωτήσεων όταν το άτομο Cerato πρόκειται να επισκεφτεί κάποιον γιατρό. Όχι μόνο θα κάνει πολλές ερωτήσεις στον ίδιο γιατρό αλλά θα αναζητήσει τη συμβουλή πολλών θεραπευτών ταυτόχρονα, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει στο άτομο σύγχυση λόγω των διαφορετικών απόψεων που ακούει. Μάλιστα, η σύγχυση αυτή ίσως οδηγήσει το άτομο στο να διαβάσει εξειδικευμένη βιβλιογραφία ή ακόμα και να παρακολουθήσει ιατρικές διαλέξεις για να αποκτήσει μια σαφή και ξεκάθαρη απάντηση για τα ερωτήματα που το βασανίζουν.  

Ο λόγος πίσω από αυτή την υπερβολική πείνα για πληροφορίες είναι η μεγάλη ανασφάλεια που νιώθει το άτομο Cerato, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την ικανότητά του να κρίνει και να αποφασίζει. Έτσι, επειδή δεν εμπιστεύεται την κρίση, τις γνώσεις και τη διαίσθησή του, αρχίζει να εξαρτάται από τους άλλους ζητώντας τη συμβουλή και την καθοδήγησή τους θεωρώντας ότι εκείνοι ξέρουν καλύτερα. Όμως, αυτό έχει ως συνέπεια το άτομο Cerato να δίνει μεγάλη σημασία και να επηρεάζεται εύκολα από τις απόψεις των άλλων με αποτέλεσμα να αλλάζει και το ίδιο γνώμη κάθε λίγο και λιγάκι, όπως συνηθίζει άλλωστε το μεταβλητό και αέρινο ζώδιο των Διδύμων.

Οι άνθρωποι Cerato λένε για τον εαυτό τους:

Δεν εμπιστεύομαι εύκολα την εσωτερική μου φωνή.

Στηρίζομαι πολύ στις συμβουλές των άλλων για να πάρω μια απόφαση.

Είναι συχνό φαινόμενο να αμφιβάλλω για τις απόψεις ή τις αποφάσεις μου. 


Αν κάποιος διαφωνεί με τις απόψεις μου, αισθάνομαι μεγάλη ανασφάλεια.

Μου συμβαίνει συχνά να είμαι αναποφάσιστος ή να μην ξέρω τι γνώμη έχω για κάτι.


Σύμφωνα με τον Krämer (1995), αν το άτομο δεν μάθει να εμπιστεύεται την κρίση του, να παίρνει αποφάσεις και στη συνέχεια την ευθύνη σε περίπτωση που κάνει λάθος, τότε η έλλειψη εμπιστοσύνης στην κρίση, τις γνώσεις και τη διαίσθησή του μπορεί να οδηγήσει το άτομο στην κατάσταση της αναπλήρωσης (compensation), που απαιτεί τη λήψη του ανθοϊάματος Vine, ή ακόμα και στην κατάσταση της υπεραναπλήρωσης (decompensation) που απαιτεί τη λήψη του ανθοϊάματος Wild Oat. Ας εξετάσουμε εν συντομία αυτές τις δύο ιδιοσυγκρασιακές ή περιστασιακές καταστάσεις στις οποίες μπορεί να οδηγηθεί ο τύπος Cerato, άρα όποιος έχει έμφαση στο ζώδιο των Διδύμων.

Στην πρώτη περίπτωση, το άτομο συγκαλύπτει την ανασφάλειά του προσπαθώντας να επιδείξει υπερβολική δύναμη και αυτοπεποίθηση: περνά έτσι από τη θέση του καθοδηγούμενου της φάσης Cerato σε αυτή του καθοδηγητή στη φάση Vine. Κατά το πέρασμα αυτό όμως, το άτομο ενδέχεται να φτάσει ακόμα και στα όρια του αυταρχισμού και του φανατισμού. Όταν το άτομο καταλάβει, ίσως λόγω αντίδρασης του περιβάλλοντός του, ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι, ενδέχεται να περάσει στην κατάσταση της υπεραναπλήρωσης όπου η ανασφάλεια της κατάστασης Cerato, επιτυχώς συγκεκαλυμμένη στην κατάσταση Vine, επιστρέφει δριμύτερη και μετατρέπεται σε πλήρη αίσθηση αποπροσανατολισμού και έλλειψης στόχων στη ζωή. Εκεί το Wild Oat θα αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμο.


Η συμβουλή μας

Εάν νιώθετε ότι βρίσκεστε σε κάποιο από τα παραπάνω στάδια, τότε η λήψη του αντίστοιχου ανθοϊάματος θα απαλύνει τα σχετικά συμπτώματα και θα επαναφέρει την ισορροπία στη σκέψη και το συναίσθημα. Στην περίπτωση του Cerato, θα αρχίσετε να ακούτε την εσωτερική σας φωνή και να εμπιστεύεστε την κρίση σας και τις γνώσεις σας, ενώ στην περίπτωση του Vine θα πάψετε να επιδιώκετε την κυριαρχία ή την επιβολή της θέλησής σας επί των άλλων. Τέλος, στην περίπτωση του Wild Oat θα απαλλαγείτε από τον αποπροσανατολισμό και την έλλειψη στοχοκατεύθυνσης και θα συνειδητοποιήσετε τι είναι αυτό που πραγματικά σας ενδιαφέρει να κάνετε στη ζωή. 

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στα ανθοϊάματα Μπαχ και τη σχέση τους με την αστρολογία παρακολουθήστε τη συνέντευξή μου στην εκπομπή της Σταυρούλας Χριστοπούλου και του Χρήστου Άρχου "Ζώδια και Μέλλον" στο Focus Web TV πατώντας εδώ. Για συνεδρίες ανθοθεραπείας επικοινωνήστε μαζί μου στο 6977786410 ή στο 210-2522030 απογευματινές ώρες (17.00-20.00). 


 Σχετική Βιβλιογραφία

Αγγελή, Μ. (2008). Ανθοθεραπεία με τα ιάματα Μπαχ: Πεμπτουσίες των λουλουδιών για την υγεία της ψυχής και την πνευματική εξέλιξη. Αθήνα: Εκδόσεις Πύρινος Κόσμος.

Bach, E. (1936). The twelve healers and other remedies. London, England: C. W. Daniel, Co., Ltd.

Damian, P. (1986). An astrological study of the Bach flower remedies. Essex, England: Neville Spearman Publishers.

Krämer, D. (1995). New Bach flower therapies. Healing the emotional and spiritual causes of illness. Rochester, Vt: Healing Arts Press.

No comments:

Post a Comment