Monday 23 March 2015

Rock Rose: Το Ανθοΐαμα των Ιχθύων



Ο Δρ. Edward Bach, παθολόγος και βακτηριολόγος που έζησε και εργάστηκε στην Αγγλία (1886-1936), ανακάλυψε μια σειρά από ανθοϊάματα τα οποία έγιναν τελικά γνωστά με το όνομά του. Τα ανθοϊάματα προέρχονται από άνθη διαφόρων δέντρων και φυτών και η δράση τους έγκειται στην απάλυνση και εξισορρόπηση πολλών αρνητικών ψυχολογικών και νοητικών καταστάσεων. Μάλιστα, τα δώδεκα πρώτα ανθοϊάματα που ανακάλυψε ο Bach τα ονόμασε «Twelve Healers», Δώδεκα Θεραπευτές δηλαδή. Η ονομασία αυτή υποδηλώνει έναν, αν μη τι άλλο, ασυνείδητο συντονισμό του Bach με τα αρχέτυπα του ζωδιακού, δεδομένου του ότι ο ίδιος ποτέ δεν τα συνέδεσε ανοικτά με τα δώδεκα ζώδια. Έπρεπε να περάσουν σχεδόν πενήντα χρόνια μετά το θάνατο του Bach για να γίνει και επίσημα η αντιστοίχιση των Δώδεκα Θεραπευτών στα δώδεκα ζώδια και αυτό το χρωστάμε στον αστρολόγο Peter Damian (1986).


Η παρούσα ανάλυση λοιπόν βασίζεται στην εργασία του εν λόγω αστρολόγου και δεδομένου ότι ο Μάρτιος είναι ο μήνας των Ιχθύων, ο μήνας δηλαδή κατά το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ο Ήλιος διελαύνει από το εν λόγω ζώδιο, θα αναλύσουμε το ανθοΐαμα που ενδείκνυται για την ιδιοσυγκρασία όχι μόνο όσων εκπροσωπούν το ζώδιο των Ιχθύων αλλά και όσων έχουν Σελήνη, Ωροσκόπο, Κυβερνήτη Ωροσκόπου ή πλειάδα πλανητών στο ζώδιο αυτό.


Rock Rose: Το Ανθοΐαμα των Ιχθύων

Το ζώδιο των Ιχθύων είναι γνωστό για το ότι αποτελεί το τελευταίο ζώδιο του ζωδιακού και ως εκ τούτου είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την έννοια του τέλους αλλά και του θανάτου γιατί άλλωστε το πιο αμετάκλητο τέλος στη ζωή μας είναι ο ίδιος ο θάνατος. Μπροστά στην ιδέα του θανάτου όμως πολλοί λιποψυχούν, τρομοκρατούνται και πανικοβάλλονται και είναι αυτές ακριβώς οι συναισθηματικές αντιδράσεις τις οποίες έρχεται να απαλύνει και να εξισορροπήσει το Rock Rose. Λόγω των σχετικά ακραίων συναισθηματικών αντιδράσεων που θεραπεύει το Rock Rose, συνήθως χορηγείται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπου επικρατεί μεγάλος φόβος που φτάνει τα όρια του τρόμου, του πανικού και της πλήρους παράλυσης του ατόμου. Αποτελεί εξάλλου συστατικό του διάσημου συνδυασμού των πέντε λουλουδιών του Μπαχ που ονομάζεται Rescue Remedy.

Μερικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που συνήθως απαιτούν τη λήψη του Rock Rose είναι τα ατυχήματα, τα μεγάλα χτυπήματα της μοίρας (όπως ο θάνατος ενός κοντινού προσώπου), οι οξείες και ενδεχομένως θανατηφόρες ασθένειες (όπως εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια) καθώς και τυχόν τραυματικές εμπειρίες και καταστάσεις που απειλούν την ίδια τη ζωή του ατόμου (όπως τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα και ο κίνδυνος πνιγμού ή ασφυξίας). Σωματικά συμπτώματα που ενδέχεται να εκδηλωθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνουν παράλυση, ξαφνική απώλεια ακοής ή ομιλίας, σύγκρυο, τρέμουλο και απώλεια ελέγχου.

Παρά το γεγονός ότι το Rock Rose προβλέπεται περισσότερο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όλα τα άτομα δεν θα αντιδράσουν με τον ίδιο ακραίο τρόπο σε αυτές το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει κάποια προδιάθεση στο ίδιο το άτομο για τέτοιου είδους αντιδράσεις. Η προδιάθεση αυτή ίσως να προκύπτει από την αθροιστική συσσώρευση καταπιεσμένων και ανεπεξέργαστων φόβων και ανασφαλειών κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου με αποτέλεσμα το άτομο να καθίσταται υπερευαίσθητο όταν βρεθεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η υπερευαισθησία του ζωδίου των Ιχθύων λοιπόν, που ως μεταβλητό του νερού δυσκολεύεται να περιορίσει τις συναισθηματικές ανασφάλειές του ή να εντοπίσει την ακριβή πηγή των διαθέσεών του λόγω εύκολης ταύτισης με τους πάντες και τα πάντα, συνάδει με τον ιδιοσυγκρασιακό τύπο Rock Rose.

Στην αρνητική του εκδήλωση ο ιδιοσυγκρασιακός τύπος Rock Rose πέφτει εύκολα θύμα τρομοκράτησης, γίνεται συχνά στόχος για προσβλητική συμπεριφορά και πανικοβάλλεται εύκολα. Αν και την περισσότερη ώρα ο ιδιοσυγκρασιακός αυτός τύπος μπορεί να μη φαίνεται φοβισμένος ή τρομοκρατημένος από κάτι, δίνει την εντύπωση ότι κουβαλάει μέσα του κάποιον κρυμμένο φόβο, συνδεδεμένο ίσως ακόμα και με την ίδια την εμπειρία της γέννησης σύμφωνα με τον Krämer (1995). Ο φόβος αυτός, βαθιά θαμμένος στο υποσυνείδητο, επανενεργοποιείται συχνά από εξωτερικά γεγονότα και, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ενδέχεται να φτάσει τα όρια του τρόμου και να οδηγήσει σε ψυχολογικές διαταραχές και νευρολογικές ή ψυχιατρικές ασθένειες. Συνήθως όμως, ο φόβος θα βρει τρόπο να εκδηλωθεί, όπως με βαθιά απόγνωση ή με συναισθηματικές εκρήξεις οι οποίες συμβαίνουν χωρίς να συντρέχει κάποιος προφανής λόγος.

Σύμφωνα με τον Krämer (1995), αν τα αισθήματα φόβου, τρόμου και πανικού δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και κατάλληλα, τότε τα άτομα Rock Rose μπορεί να περάσουν στην κατάσταση της αναπλήρωσης (compensation) κατά την οποία καταστέλλουν τον χρόνιο εγκλωβισμό τους στον φόβο καταπιέζοντας και αγνοώντας τον παντελώς. Η εν λόγω καταστολή αποτελεί μια ύστατη και απεγνωσμένη προσπάθεια για τα άτομα αυτά να απαλλαγούν από τον διαρκή φόβο ώστε να μπορέσουν να ζήσουν με τους εαυτούς τους. Μιλάμε λοιπόν για άρνηση του βιωμένου τρόμου ως μέσο ψυχολογικής άμυνας, η οποία άρνηση αντιμετωπίζεται με τη λήψη του ανθοϊάματος Agrimony. Όμως, επειδή πρόκειται για άρνηση του βιωμένου τρόμου, το ίδιο το άτομο ίσως να μην είναι ενήμερο της άρνησης στην οποία βρίσκεται. Αυτό συνεπάγεται ότι θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για τον θεραπευτή να αναγνωρίσει την κατάσταση άρνησης η οποία γίνεται ευκολότερα ορατή αν τυχόν το άτομο φτάσει στην κατάσταση της υπερ-αναπλήρωσης.

Εκεί οι βαθιά κρυμμένοι φόβοι ωθούνται με δύναμη πίσω στην επιφάνεια προκαλώντας κρίσεις πανικού και κάνοντας το άτομο να νιώθει ότι θα χάσει τον έλεγχο, ακόμη και το μυαλό του. Φτάνει λοιπόν το άτομο στο σημείο να φοβάται τα απωθημένα συναισθήματά του και ότι, αν τα αφήσει να εκδηλωθούν, κάτι τρομερό θα συμβεί. Είναι σαν να νιώθει ότι μέσα του κρύβεται μια ωρολογιακή βόμβα που θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να εκραγεί με ανυπολόγιστα αποτελέσματα. Σε αυτή την ακραία συναισθηματική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μεγάλο βαθμό απελπισίας το άτομο ενδέχεται να φοβάται μήπως αυτοκτονήσει ή μήπως σκοτώσει κάποιον. Μπορεί μάλιστα να του γίνει εμμονή η φαντασίωση ότι διαπράττει κάποιο μεγάλο κακό ή κάποιον φόνο παρά τη θέλησή του. Μια τέτοια κατάσταση υπερ-αναπλήρωσης λόγω αδυναμίας αντιμετώπισης των δύο προηγούμενων σταδίων απαιτεί τη λήψη του ανθοϊάματος Cherry Plum το οποίο θα βοηθήσει το άτομο να χαλαρώσει την εσωτερική καταστολή.


Η συμβουλή μας

Εάν νιώθετε ότι βρίσκεστε σε κάποιο από τα παραπάνω στάδια, τότε η λήψη του αντίστοιχου ανθοϊάματος θα απαλύνει τα σχετικά συμπτώματα και θα επαναφέρει την ισορροπία στη σκέψη και το συναίσθημα. Στην περίπτωση του Rock Rose, θα αρχίσετε να αντικρύζετε τη ζωή με περισσότερο θάρρος και κουράγιο, ενώ στην περίπτωση του Agrimony θα σταματήσετε να καταστέλλετε τους όποιους απωθημένους φόβους σας ώστε να είστε σε θέση να τους αναγνωρίσετε και να τους αποδεχτείτε. Τέλος, στην περίπτωση του Cherry Plum, θα απαλλαγείτε από τυχόν συναισθηματικές εκρήξεις και από την αίσθηση ότι μπορεί να χάνετε το μυαλό και τα λογικά σας.  

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στα ανθοϊάματα Μπαχ και τη σχέση τους με την αστρολογία παρακολουθήστε τη συνέντευξή μου στην εκπομπή της Σταυρούλας Χριστοπούλου και του Χρήστου Άρχου "Ζώδια και Μέλλον" στο Focus Web TV πατώντας εδώ. Για συνεδρίες ανθοθεραπείας επικοινωνήστε μαζί μου στο 6977786410 ή στο 210-2522030 απογευματινές ώρες (17.00-20.00).  


Σχετική Βιβλιογραφία

Αγγελή, Μ. (2008). Ανθοθεραπεία με τα ιάματα Μπαχ: Πεμπτουσίες των λουλουδιών για την υγεία της ψυχής και την πνευματική εξέλιξη. Αθήνα: Εκδόσεις Πύρινος Κόσμος.

Bach, E. (1936). The twelve healers and other remedies. London, England: C. W. Daniel, Co., Ltd.

Damian, P. (1986). An astrological study of the Bach flower remedies. Essex, England: Neville Spearman Publishers.

Krämer, D. (1995). New Bach flower therapies. Healing the emotional and spiritual causes of illness. Rochester, Vt: Healing Arts Press.

No comments:

Post a Comment